Hogyan száműzhető Budapestről a ripacspolitika?

Hazánk fővárosában két évtizeden át egy politikai ripacs volt a megválasztott vezető. Az utóbbi években hasonló a helyzet több honi településen. Bánó Attila publicistát kérdezte a Gondola képvisletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, a demokráciában nagy szavazatszámot képes elérni a ripacspolitika. Mekkora az esély arra, hogy a magyarok fővárosa erről a szellemi mélypontról följebb emelkedjen?

– A jelenlegi főpolgármester és városvezetés magatartását, tevékenységét tapasztalva azt kell mondanom, hogy hazánk gyönyörű fővárosának életét tehetségtelen, vezetésre alkalmatlan emberek rongálják. Ma már látjuk, nagy hiba volt a városüzemeltetésben, érdekérvényesítésben jártas Tarlós István helyett a rezzenéstelen mosolygásban és a rossz döntések meghozatalában élen járó Karácsony Gergely megválasztása. Ez a balliberális szemléletű közéleti figura már annyiszor melléfogott, annyi jogos kritikát kapott, hogy az ember nem érti, miért nem látja be, hogy túlságosan nagy neki ez a kabát.

A főváros lakói szenvednek az autós közlekedés szerencsétlen átszervezése, a felesleges biciklisávok és cölöpök kialakítása, a rendelkezésre álló pénzek elherdálása, újabban pedig a közlekedést sújtó járatritkítások miatt. Ezekhez társulnak Karácsony magabiztos kijelentései, amelyeket azután más kijelentéseivel meg is cáfol. Napnál világosabb, hogy ilyen embernek nem szabadna egy város élén állnia, egy kétmilliós nagyváros élén pedig különösen nem. A szellemi mélypontról való felemelkedés csak egy arra alkalmas vezető megválasztásával lehetséges, de ehhez az kellene, hogy azok a választópolgárok, akik a közéleti emberek esetében megelégszenek a külsőségekkel, a jó megjelenéssel, a rendíthetetlen mosolygással, végre figyeljenek a rátermett jelöltekre, az értékelhető teljesítményekre.  

– Noha betonba ágyazott tények mutatják, hogy a ripacsok alkalmatlanok önkormányzati vezetésre, ennek ellenére nem esélytelenek arra, hogy tovább folytathassák a rombolást. Hogyan tudjuk mégis, az esetleges újabb ripacsdiktatúra alatt is megőrizni kultúránk alapértékeit?

A teljes anyag.