Zsarolhatóvá tett EU-politikusok

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója bejelentette, hogy Ukrajnában az USA gyarmatosító közigazgatást alakít ki. Ezt úgy érik el, hogy a jelenlegi ukrán elnök garnitúrájának tagjairól lejáratásra alkalmas információk vannak a kezükben, és Volodimir Zelenszkijt megfenyegették: ha nem távolítja el az Amerikának nem behódoló ukrán vezetőket, akkor az információkat nyilvánosságra hozzák. Bánó Attila publicistának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, Obama idejében német politikusokat is lehallgattak, és közülük néhányat vélhetően zsarolhatóvá tettek. Összefüggésben lehet-e ez azzal, hogy egy volt kancellár és annak környezete a migráció ügyében feltűnően rossz, ésszerűtlen, saját országának és Európának ártó döntéseket hozott?

– Nézetem szerint az a lehallgatási botrány, amely 2013 nyarán, azt követően került nyilvánosságra, hogy Edward Snowden, a lehallgatásokkal is foglalkozó Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) munkatársa kitálalt a sajtónak, jól ábrázolja azokat a sötét módszereket, amelyek nem kímélnek sem barátot, sem ellenséget.

Az USA szemérmetlenül kémkedik saját szövetségesei után is, és valóban könnyen hozzáférhet olyan adatokhoz, amelyekkel sakkban tarthat vezető politikusokat. Snowden váratlan akciója sötét titkokról lebbentette fel a fátylat, s ez különösen kellemetlenül érintette Angela Merkel német kancellárt, aki látszólag így tudta meg, hogy őt is lehallgatták.

A teljes anyag.

Kép: archív