Eredet

A világegyetem teremtéstörténeteit misztikus jelenségek és csodák idézik meg Az európai kultúrában az emberiség ősi történetének legkorábbi, összefüggő leírása a Biblia első könyveiből ismert. Innen lett életünk ritmusa a 7 napos hét, erkölcsi alapja pedig a tízparancsolat. Elkészült az Eredet kortárs művészeti gyűjtemény, ez az anyag Mózes 1-5. könyveinek mai magyar művészek aktuális üzeneteit adja vissza a fő intelmekről. Kovács Leventét, a gyűjtemény gazdáját, a Magyar Bankszövetség főtitkárát kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főtitkár úr, a nagysikerű Evangélium 21 kiállítás-sorozat után most a Biblia elejére tértek, a Teremtés Könyvében lapoztak. Miért érezte fontosnak, hogy most szó szerint a világ teremtésétől kezdje a sorra vételt?

– Bő egy évtizeddel ezelőtt az volt a tervem, hogy a ma embere – aki templomba talán csak a nagy ünnepek idején megy be – számára kortárs művészek által közelebb hozom az európai zsidó-keresztyén gyökerű kulturális örökségünket. Ezért a Bibliából kiválasztottam azokat a legfontosabbnak tartott igeverseket, melyek az utca embere számára is könnyen befogadható üzenettel bírtak.

A megvalósítás során azonban nem a kiválasztott 365 igevers jelent meg 365 alkotásban, hanem ezekből csoportokat képeztem, azaz az eszenciák eszenciáját. A négy evangéliumból kiválasztott 99 versből 12 csoportot, és az ezen témakörökre készült 12 installáció alkotja az Evangélium21 kortárs képzőművészeti gyűjteményt.

A teljes anyag.