Az információs hadviselésben irányt váltott a Nyugat

Oroszország elnöke bizalmasan, közvetítők útján közölte nyugati tisztviselőkkel, hogy az aktuális frontvonalak mentén hajlandó lenne tűzszünetet kötni Ukrajnával – állítja a The New York Times. Stier Gábort, a moszkvater.com főszerkesztőjét kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, noha egy rangos amerikai lap közölt hírt állítólagos putyini puhatolózásról, miért él a gyanú, hogy az újsághír az információs hadviselés egyik akciója?

– Ahogy egy-másfél évvel ezelőtt egymás után jelentek meg a cikkek ugyanezekben a lapokban arról, hogy már csak egy lépésre van Ukrajna a győzelemtől, Oroszország nem győzhet, és nem is fog, így a civilizált világ megnyugodhat, az agresszor nem fenyegeti, úgy most látványosan folyik Ukrajna és a jól felültetett nyugati közvélemény felkészítése a konfliktus befagyasztására. Akkor az volt az érdek, most pedig ez.

S mégis csak jobban hangzik az, hogy az orosz elnök leállna ezzel az egésszel, és megfáradtan keresi a kilépés lehetőségét, mint elismerni a Nyugat és az általa támogatott Ukrajna vereségét. Mert a Nyugat már leültetné tárgyalni Ukrajnát, csak valahogy azt kell kitalálni, hogy miként lehet ezt győzelemként eladni a világ közvéleményének.

A teljes anyag.

Kép: yahoo