Ukrajna EU-tagságának lebegtetése

Washington gazdasági és geopolitikai érdekei egyelőre az ukrán háború fenntartását célozzák, anélkül persze, hogy Ukrajna NATO-tagsága komolyan felmerülhetne, hiszen avval direkt háborúba keverednének az oroszokkal. Sokkal jobb megoldás az EU-tagság meglebegtetése – leplezi le a globális politikát Galló Béla.
A Financial Times arról írt, hogy Ukrajna teljes jogú tagsága esetén 186 milliárd eurót – azaz hetvenezer milliárd forintot – kellene Ukrajnának adni úgy, hogy eddig is Európa volt az ország legnagyobb finanszírozója. Galló Béla politológust kérdeztük.

– Galló úr, Ukrajna EU-csatlakoztatása gazdasági és valószínűleg erkölcsi összeomlást is hozna az unióban. Ezt az öngyilkos lépést valószínűleg titkos parancsban írták elő a csúcsvezetőknek. „Csak” korrupcióval, vagy egyenesen zsarolással, fenyegetéssel vették rá erre a politikus klánt?

– Mélyebbek az okok. A kétpólusú világ atlantista logikája éledt újra. Megint az a vezérlőelv, hogy az USA védi meg a katonailag gyenge (mert legyengített) Európát immár nem a szovjetektől (amiben volt ráció), hanem az oroszoktól. Cserébe Európa az amerikai gazdasági és geopolitikai érdekekhez simul, katonailag pedig beéri a NATO-val. Mármost Washington gazdasági és geopolitikai érdekei egyelőre az ukrán háború fenntartását célozzák, anélkül persze, hogy Ukrajna NATO-tagsága komolyan felmerülhetne.

A teljes anyag.