Borseregszemle a teremtett borvidéken

A Pannonhalmi Borvidéken – immáron Magyarország 14. „Balassi-borvidékén” – tartották a 19. Balassi-kard borseregszemlét. A férfias fajták versenyén Hangyál Balázs borász 2021-es évjáratú Rajnai Rizlingje győzött. A borbíráló testület tagja volt Pécsinger János hegyközségi elnök. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök úr, a Pannonhalmi Borvidéken miért nyerő a Rajnai Rizling szőlőfajta?

– A német Rajna-vidékről származó fajta szülőföldjén kívül Ausztriában, Franciaországban, Ausztráliában és Magyarországon a legelterjedtebb, ahol nagyjából 1300 hektár termőterülettel rendelkezik, ezen belül arányosan a kicsinek számító Pannonhalmi borvidéken a leggyakrabban, de a Balaton környékén is jól érzi magát. A Pannonhalmi Borvidék arculata – már ami a szortimentet illeti – az elmúlt 20 évben, a szőlőtelepítéseknek és fajtaváltásoknak köszönhetően diverzifikáltabb lett, olyan fajták kerültek előtérbe, amelyeknek a helyi adottságok tökéletesen megfelelnek. A legnagyobb nyertese ennek a változásnak a rajnai rizling lett – nem véletlen a nagy mértékű területnövekedése.

A klimatikus viszonyok, a talajadottságok, egyedivé teszik a lehetőséget, ezáltal olyan termőképességet és minőséget tud felmutatni a borvidék, amit az ország más részei nem, vagy csak elvétve. Úgy hisszük, hogy nem csak marketing- vagy fogyasztói oldalról, de szakmailag is indokolt egy-egy borvidéknek bizonyos fajtát a zászlójára tűzni, és ennek mentén a borvidék szereplői közötti együttműködést preferálni, együtt gondolkodni. Úgy gondoljuk, hogy a Rajnai Rizling, mint szőlő- és borfajtával foglalkozni a borvidéknek nem csak feladata, de szándéka is, tervezzük egy Rajnai Rizling alapú termékpiramis felépítését – melynek alapkövét a PH-Érték Cuvée-vel le is tettük – és nem titkolt célunk az, hogy elérjük, hogy a magyar borkedvelők fejében egyértelműen, „pavlovi módon” össze tudjuk kötni a Rajnai Rizlinget a Pannonhalmi borvidékkel. Hosszú út áll még előttünk, a magam részéről – hegyközségi elnökként – a jövő év elején kívánom a hegyközség elé tárni a stratégiai elképzeléseimet.

A teljes anyag.

Kép: szallas