Porosenko blokkolva

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU oldalán olvasható tájékoztatás szerint nem engedték külföldre utazni Petro Porosenko volt ukrán elnököt, mert Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott volna, és emiatt fennállt a veszélye annak, hogy Oroszország eszközként használja fel. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, azt a kijevi agytröszt is jól tudja, hogy Porosenkót nem használhatta volna föl eszközként Moszkva egy közép-európai látogatás alkalmával, de a propagandaháborúban ezt a poént nem hagyhatta ki. Fontos-e elkerülni hasonló magas labdák feladását, vagy ezek a groteszk mozzanatok is kiugratnak egy-egy nyulat a bokorból?

– Azt mondanám, ez az egész történet egyszerűen nevetséges, de inkább szomorú. Jól mutatja a kijevi hatalom zavaros gondolkodását, és az eliten belül uralkodó állapotokat. Az ukrán politikusok már jó ideje egymást nyírják, a rendszeren belüli feszültség azonban felerősödött a harctéri sikerek elmaradásával. Folyik az egymásra mutogatás, és már a háború utáni helyzetre készülve a helyezkedés. Újra megjelent az ukrán belpolitika a maga összes vadságával, egyáltalán nem európai stílusával.

A béke és Ukrajna európaizálásának ígéretével megválasztott Volodimir Zelenszkij mára ott tart, hogy a háború tartja fenn úgy ahogy a népszerűségét, közben olyan központosítást hajtott végre, hogy azt lassan Putyin is megirigyelhetné. Már a háború előtt megkezdte a leszámolást az ellenzékkel, az ellenzéki sajtóval, hatalma megerősítésének szolgálatába állította az oligarcháknak a Nyugat által követelt félreállítását, és ez a folyamat a háborúval csak felerősödött. Már elődjével, Petro Porosenkóval is leszámolt volna, de az amerikaiak ezt nem engedték.

A teljes anyag.

Kép: Porosenko – sbs