Ma is marxisták címkézik a hazafi kormányzót

„Ahol egyszer hazudnak, ott a hazugság kiegyenlítése mindig emocionális és gyakran téves következtetéseket eredményez” – mondta Antall József miniszterelnök Horthy Miklós kormányzó 1993 őszi kenderesi újratemetésekor. A szöveget a napokban az Erdélyi Szalon Kiadónál megjelent kötet: a Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, a hazafi című történelmi mű idézi. A 420 oldalas könyvet Bánó Attila publicista írta, őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, „Itt lassanként mindent megbízható kezekbe kell a megbízhatatlanokból áttenni. Ellenséget jó állásokkal sem lehet megnyerni” – fogalmazott Horthy Miklós 1940. október 14-én Teleki Pál miniszterelnökhöz írt levelében. Ön, Szerkesztő úr aktív volt az 1989-90-es rendszerváltáskor, és utána is. Hogyan lehet, hogy ez az intelem Antall Józsefnek elkerülte a figyelmét?

– Antall József széles látókörű államférfi volt, de abból a szempontból nehezebb helyzetben volt Horthy Miklósnál, hogy nem állt rendelkezésére egy nemzeti elkötelezettségű, szakmailag felkészült politikusi gárda.

A kormányzati, illetve pártpozíciók odaítélésénél gyakran olyan embereket is számításba kellett vennie, akik magas tisztségekre pályáztak, de valójában nem osztották az ő világnézeti felfogását. Ez aztán megbosszulta magát, és szerintem egyik gátja volt az úgynevezett tavaszi nagytakarítás megtartásának.

A teljes anyag.

Kép: Bánó Attila a telki könyvbemutatón – Géher Ferenc felvétele