A feledés homályából került elő

Bemutatták Gárdonyi Géza regényét

Gárdonyi Géza első, könyv alakban ki nem adott regényének, az Álmodozó szerelemnek bemutatója volt Egerben,  a Bródy Sándor könyvtárban. 

A kötet megjelenése  Gárdonyi Géza dédunokájának, Keller Péternek köszönhető. A művet az egykor Győrben  megjelenő  Győri Közlönyben közölték  folytatásokban 1886 januárja és júniusa között

Az Egri csillagok legendás írója Devecserben, kántortanítói szolgálata idején mindössze 20 évesen vetette papírra ezt a művét. 

Korábban már tartottak ebből könyvbemutatót a Devecseri Gárdonyi Géza Emléktársaság szervezésében a Kastélykönyvtárban, valamint más helyeken is. 

 

Keller Péter mellett ott ült a nézők előtt a kötet gondozója Balázs Géza nyelvész és Tömösközi Péter, a könyv tipográfiai szerkesztője.

Keller Péter így vallott az indíttatásáról, melynek eredményeként napvilágot látott ez a mű: „Az Álmodozó szerelem Dédapám életében könyv alakban nem jelent meg, nem szerkesztette kötetbe. Ezt köszönöm is Neki, hiszen így magam is megélhettem, micsoda öröm és egyben micsoda felelősség örökséggé formálni egy, a nemzet által szeretett és tisztelt, Felmenő hagyatékát. Olyan első kiadás kerül az olvasók kezébe, melyről már Dédapám életében és halála után is jelentek meg kritikák. A húszéves tanító már ebben az első regényében is tanúságot tesz a két évvel korábban Szőlősgyörökön megfogalmazott életelve, a Jézus-követés mellett. Az átélt kudarcok és emberi csalódások lelkét nem haraggal és bosszúvággyal töltik el. Arra gondol és arra figyelmezteti olvasóit is, hogy a „Bocsásd meg a mi bűneinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétetteknek” kérés „Rettenetes ítélet a haragvóknak, átok azokra, akiknek bosszú forr szívükben, mert ezzel önmagát ítéli el az imádkozó…”
Számomra Pajándi Sándor története Gárdonyi tanítósága kezdetén átélt személyes élményeire épülő példabeszéd a lelki tökéletesedésről.”

Balázs Géza nyelvész vezette a beszélgetést, melybe beleszőtt néhány tisztázatlan kérdést is: „Gárdonyit minden magyar ismeri, az Egri csillagok kezdetektől kötelező olvasmány s az író neve központi helyen szerepel a magyar kultúrában, de tudományos megközelítése bizonyos értelemben kicsit méltatlan volt, sőt nemrég olyan vélekedés is elhangzott egy médiakutató részéről, hogy „Gárdonyi első regénye felejthető”. Ezzel szemben áll az én véleményem! Az Álmodozó szerelem fordulatokban bővelkedő, kalandos, meseszerű, több szálon futó romantikus regény. Főszereplője két szerelmes, az ifjú Pajándi Sándor és kedvese, Ilona. Az ő történetüket foglalja remekbe a pályakezdő író még devecseri tanítóskodásának idején, egy szerelmi csalódása után.

A Közlönyben a történet szálát mindenkor a legizgalmasabb résznél törték el, hogy az olvasók fokozott érdeklődését felkeltsék, amit, ha mai szóval jellemeznénk, így mondanánk: egy szappanopera a hírlap oldalán, ami szinte horrorisztikus befejezést nyer. Úgy jellemezném továbbá, hogy kicsit Jókais.”

Minderre Tömösközi Péter, a könyv tipográfiai szerkesztője így reagált: „hogy Gárdonyinak  példaképe Jókai Mór, az igaz, de inkább  Fekete István: Tüskevár  című regényével rokonítható. ( Ennek alátámasztására számos helyszín- és gondolategyezőséget mutatott be. )  A mű 46 fejezetből áll, sokat nem kellett igazítanom rajta, mert rövid mondatokkal, pergő párbeszédekkel írta meg a jeleneteket, melyeket romantikus színekbe öltöztetett.

Ebben a regényében már ott van mindannak a látásmódnak, írói szemléletnek, a szakralitásnak, magyarság megtartó erőnek, szellemi, lelki gazdagító részlete, ami későbbi műveiben felgazdagodva, már magasabb szinten, a teljesség igényével fogalmazódik meg. 

 

A könyvbemutató végén Keller Péter köszönetét fejezte ki Balázs Gézának, Tömösközi Péternek, Cs.Varga Istvánnak, akik a könyv megjelenését elősegítették és dedikálta a kötetet.

A kötet az író születésének 160. évfordulója alkalmával jelentette meg Keller Péter, mellyel szép és meghitt estét adott az egri érdeklődőknek is.

 

Heti Hang Szóró—-Hangosan mindenről, ami nekünk fontos

Kép: Keller Péter