Internetfüggőség is fenyeget

Budapest, 2023. szeptember 15. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elõadást tart az V. Budapesti Demográfiai Csúcs második napján a Szépmûvészeti Múzeumban 2023. szeptember 15-én. MTI/Bruzák Noémi
A Covid alatt hozzászoktunk az internetes kommunikációhoz, az otthoni munkavégzéshez, internetes bevásárláshoz, ami elmagányosodáshoz vezet. Az ember genetikailag determinált módon társas lény, ha kiszakítjuk a szociális környezetéből, annak kognitív és testi leépülés, személyiség torzulás lehet a következménye. Sőt, internetfüggőség is fenyeget, ami súlyos esetben komoly agyi elváltozásokkal is járhat – hangsúlyozta Freund Tamás.

Az egyre növekvő információáradat túlterheli az emberi agyat, ami szorongáshoz, krónikus stresszhez, depresszióhoz vezethet. A következő évtizedekben ennek lesz a legsúlyosabb szomatikus következménye – hangsúlyozta Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke pénteken, a Budapesti Demográfiai Csúcson mondott nyitóelőadásában.

Freund Tamás előadásában az emberi agy szerepéről, azon belül is a belső világunk impulzusait szállító idegpályák jelentőségéről beszélt a tanulási kapacitás, a kreativitás fejlesztésében, valamint a kulturális örökség átadásában.


Kitért arra, hogy a legegyszerűbb emlékek elraktározásában is százmilliós számban vesznek részt az idegsejtek, amelyek egymással megerősítik kapcsolataikat. Ehhez precízen összehangolva kell működniük. Ezt a szinkronitást olyan pályák biztosítják, melyek belső világunkról, érzelmeinkről, motivációinkról szállítanak impulzusokat.

A teljes anyag.

Forrás: Magyar Tudományos Akadémia