A független filmesek friss levegőt hoznak

A Bécsi Független Film Fesztivált minden évben a velencei filmfesztivállal egyidőben rendezik meg a császárvárosban. Az idén is több száz filmet neveztek be a nemzetközi fesztiválra, a győztesek között magyar produkció is akadt. Pozsgai Zsolt MARADJ VELEM /STAY WITH ME/ című forgatókönyve a Legjobb Forgatókönyv díját nyerte el. A filmművészt kérdezte a Présház.

– Művész úr, a szudáni menekült lány és egy magyar tanyasi gazda kapcsolatáról szóló film milyen újdonságot közöl a szerelemről?

– Ez nem szerelemről szól, hanem az összetartozásról. Az eset megtörtént: embercsempészeket üldözött a rendőrség, a menekülők autója fának ütközött, és minden utas meghalt. Kivéve egy terhes fiatal szudáni nőt, aki kiesett a szélvédőn, és elvergődött egy tanyáig. Ott az idős tanyagazda veszi magához, sőt, a nő meg is szüli a gyermekét, és ettől kezdve ki kell találni, hogy éljenek együtt, és egyáltalán mi legyen ezután.

Reviczky Gábornak írtam a film főszerepét, ez nem szerelmesfilm, hanem nagyapa-megtalált unoka viszony. És miközben zajlik az ő történetük, az embercsempészek vezetője megtudja, hogy a lány nem volt ott a halottak között. Megindul utána a hajsza. Ők is keresik, és a rendőrség is. Az idős tanár, aki most tanyán lakik szembeszáll ezzel a világgal. Hogy milyen sikerrel, az kiderül a filmbből.

– A forgatókönyv az NFI döntésére vár hónapok óta, azóta számos díjat kapott nemzetközi filmfesztiválon mint legjobb forgatókönyv. A nemzetközi szakmai elismerés mennyiben könyíti meg  a testület döntését?

– Nem tudom, de a megírás után azonnal lefordítottam angolra a forgatókönyvet, mivel eddigi fesztiválsikereink után várják tőlem mindenhol az új és új munkát. Mindenféle feléből a világnak jöttek elismerések, ennyiféle pozitív visszajelzés talán jelent valamit. De én nem tudom befolyásolni a zsűri döntését. Mindenesetre nem jó érzés látni, hogy a nagy filmfesztiválokon rendre olyan filmek nyernek, amelyeket ugyan magyar alkotók fémjeleznek, de a szlovák vagy a román filmalap támogatta őket, esetleg francia pénzből készültek. Én még itt érzem jól magam, és szeretném, ha magyar filmként valósulnának meg az álmaim.

– A császárvárosban hagyományos filmünnep hogyan frissíti a sok évtizedes, neves fesztiválok és díjak között sikert kereső filmművészetet?

A független filmeket megszállott alkotók hozzák össze, általában kis költségvetésből és nagyon nagy lelkesedéssel. Bécs annyiban jó, hogy közel van, ki lehet építeni a szakmai kapcsolatokat. Több fesztivált is rendeznek egy-egy évben, de érdekes módon a független filmesek vannak előnyben. És ezek a független filmek mindig valami friss levegőt hoznak, az alkotók fiatalok, és az új irányokat keresik. Ilyeneknek is kell lenni, ettől lesz egységes a kép.

Molnár Pál