Az istentelen rendszerek eltűnnek

Véletlenül Obama elnök-öt mondott a Fehér Ház egy ifjú szóvivője, majd gyorsan javított: Biden elnök, és bele is „vaúúú“-zott a mikrofonba. Dr. Szabó Tamásnak, Antall József államtitkárának, miniszterének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Miniszter úr, az USA-sajtó egyre terjedelmesebben sujkolja, hogy a demensnek mondott  Joe Biden helyett a háttérből Barack Obama diktál. Eddig azt hittük, hogy a híres Helyzetszobában – situation room – bújik meg egy néhányfős vezérkar, és irányítja az Egyesült Államokat. Mennyivel jobb az óceánon innenieknek, hogy egy vállalhatatlan, de profi politikus irányít?

– A király meztelen történet az emberiség alapmeséi közé tartozik. Semmi nem az, amit látunk. De a látszat a valóság, különösen a mindent átható média világa óta. A leírt helyzet mélyén rendszer működési kérdés van elrejtve. megfelelő-e a mai világban az egyes kulturákban kialakult politikai szisztéma, vagy a változtatáson, javításon kellene gondolkodni. Churchill közismert mondását idézhetjük, hogy a demokrácia nem egy jó rendszer, de jobbat még nem találtak ki. S minden berendezkedés a maga demokráciafelfogását érvényesítve gyakorolja a hatalmat. Ismerjük a szocialista demokrácia, a parlamentáris demokrácia, az elnöki demokrácia, stb fogalmait. De ezek mindegyike csak fedőneve annak, hogy szó sincs arról, hogy a nép lenne az uralkodó. Bábuk is sokszor voltak a történelemben az első helyen, akiket alig látható kezek mozgattak, alig látható érdekek, eszmék mentén.

A teljes anyag.

Kép: new york post