Diákként szőni a tudományos hálózatot

A 64. alkalommal rendeztetett meg a London International Youth Science Forum (LIYSF). A programok helyszínéül az Imperial College szolgált. Hazánkat a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Kovács János képviselte, aki a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium idén végzett diákja, valamint a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny II. díjasa. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Kovács úr, Ön a tudományos fórum Science Bazaar nevű tudományos kiállításán szakértő zsűri és a többi 83 ország delegációja előtt mutatta be MateKIT nevű általános iskolai matematikai oktatóprogramját, amellyel nagy elismerést aratott. Hogyan talált rá erre a fontos témára?

– 2019-ben, még a Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola diákjaként kezdtem el dolgozni a MateKIT-en. Akkori matematikatanárommal, Csóti Melindával kezdtünk el ötletelni azon, hogyan lehetne felhasználni a matematika oktatásában az újonnan kapott digitális táblákat és tableteket.

Ekkor fogalmazta meg, hogy milyen igényeknek eleget tevő oktatóprogramra lenne szüksége. Ezek az

egyébként joggal elvárt, de gyakorlatilag igazán jól kivitelezhetetlen differenciálás

az elegendő sablon gyakorló feladat hiánya

a szinte minden diák részéről a gyors/azonnali visszacsatolás iránti igény voltak.

Ezen elvek alapján kezdtem el fejleszteni a MateKIT-et, mely matematikatanárom szakmai tapasztalatán, saját feladatkitűzési stílusán alapul, viszont az én programozói munkám van benne.

A teljes anyag.

Kép: Magyar Innovációs Szövetség