Félelmetes és mindenre képes erővel állunk szemben

Az Európai Parlament álláspontja szerint „nem kielégítő” az Európai Bizottságnak az uniós etikai testület létrehozására és működésére vonatkozó javaslata, a testületnek szigorúbbnak és teljes körűen képesnek kell lennie az etikai szabályok feltételezett megsértésének kivizsgálására − tájékoztatott az uniós parlament szerdán. Az álláspontot a korrupciós botrányba keveredett EP-képviselők Eva Kaili és Marc Tarabella is megszavazták. Bánó Attila publicistát kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, bohózatba illik, hogy etikai ügyekben olyan képviselők is szavazhatnak, akik ellen bűncselekmény miatt rendőrségi eljárás folyik, korábban hónapokig letartóztatásban voltak, be sem lett volna szabad engedni őket az Európai Parlament épületébe. Ez a mozzanat a teljes Európai Uniót nevetségessé teszi. Az úgynevezett „uniós elitet” miért nem zavarja ez?

– Az EU felső vezetését régóta nem zavarják a döntéseiből fakadó ellentmondások. Ezeket az embereket nem zavarja, ha látványosan megszegik a testület saját szabályait, ha a tagországokat érintő fontos ügyekben kettős mércét alkalmaznak, ha jogi megítélést igénylő kérdésekben politikai szempontok alapján döntenek. Még az sem zavarja őket, hogy szakmai alkalmatlanságuk miatt nem egyszer nevetségessé válnak.

A korrupción rajtakapott, letartóztatott, majd szabadlábra helyezett tisztségviselők visszaengedése munkahelyükre, az Európai Parlament épületébe már önmagában is a botrány hatványozódása, ám még ezt is felülmúlja az, hogy a főszereplő hölgy és úr szavazhatott az etikai vétségeket kivizsgáló uniós testület felállításáról. Ez már tényleg a bohózat kategóriája.

A teljes interjú.

Kép: Bánó Attila