Az információs háború is tombol

Oroszországnak totális katonai vereséget kell szenvednie az Ukrajna ellen indított háborújában – jelentette ki a svéd külügyminiszter egy szerdai lapinterjúban. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, Tobias Billström a Die Welt című német lap hírportálján úgy fogalmazott: Oroszország “nem költözik el, szomszédos, és hosszú ideig ellenséges hatalom marad, éppen ezért Ukrajnának egyértelműen meg kell nyernie a háborút, és Oroszországnak teljes katonai vereséget kell szenvednie.” Miért az az érzésünk hogy ebből az infantilizmusból csak rendkívül súlyos történelmi pofon lendítheti ki az ötvenéves skandináv politikust?

– Mielőtt még a svéd külügyminiszteren vernénk el a port, azért jegyezzük meg, hogy Tobias Billströmhöz hasonló kijelentést tesz a NATO főtitkára, és ugyanezt mondják az Európai Unió vezetői is. Ettől függetlenül azonban ez még finoman szólva sem a reálpolitikai megközelítés. De rossz hírem van, az orosz „háborús párt” képviselői is úgy látják, hogy Moszkvának minden áron teljes győzelmet kell aratnia, ami Ukrajna végét jelenti. Egyelőre tehát mindenki győzelmi kényszerben van, és talán ez a legrosszabb hír, mert a háború így belátható időn belül nem zárul le.
Ami pedig konkrétan a svédeket illeti, ők a többi skandináv országgal, a baltiakkal és Lengyelországgal együtt Ukrajna kérdésében a nyugati blokkon belül a keményvonalas politikát képviselik. Ráadásul a svédek a török és a magyar blokkolás miatt egyelőre még nem kaptak zöld utat a NATO-ba, így aztán még sötétebbre festik az amúgy sem derűs kelet-európai képet, és így próbálják siettetni a felvételüket. S hogy mi zökkenthetné ki e vágyvezérelt gondolkodásból ezeket a nyugati politikusokat? Az ukrán vereség, de lehet, hogy még az sem.
A teljes interjú.

Kép. ft.com