Ezzel a robbantással a háború újabb szintet lépett

Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövész dandárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, a kahovkai vízerőmű melletti robbantás óriási károkat okozott több tízezer embernek, a külső szemlélő miért sejti mégis azt, hogy ez az akció nem annyira a véres háborúnak, sokkal inkább a propaganda háborúnak a mozzanata?

– A kettő egy és ugyanaz. A háború ugyanis az információs térben ugyanúgy tombol, mint az ukrajnai frontokon. Ezzel a robbantással a háború újabb szintet lépett, és egyre durvul. Mint ahogy a kommunikáció is. Az már az Európai Unió vezető politikusainak a fejében meg sem fordul, hogy a gátat nem az orosz, hanem az ukrán erők robbantották fel. De az európai fősodor média is tényként tálalja, de minimum sugallja, hogy a történtek mögött Moszkva áll. Háborús bűnről, embertelen agresszióról beszélnek, ami igaz is, csak az nem egyértelmű, hogy melyik oldal követte el.

Ez azonban a mainstreamet nem érdekli. Ilyenkor érthető meg, miért démonizálja a nyugati média tudatosan Oroszországot. Erre alapozva lehet ilyen esetekben megkérdőjelezhetetlenül Moszkvára mutogatni, az ettől eltérő narratívákat pedig egy mozdulattal propagandaként lesöpörni az asztalról. Pedig ha alaposan belegondolunk, melyik félnek állhatott inkább az érdekében a robbantás, akkor nem erre az eredményre jutunk.

A teljes interjú.

Kép: axios