Brüsszel háborús rögeszméje

Brüsszel célja, hogy Magyarországot a békepárti álláspont feladására kényszerítsék és belesodorják a háborúba – rögzítette Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Stier Gábort, a moszkvater.com főszerkesztőjét kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, ha Brüsszel valamiképp belerángatná hazánkat a háborús őrületbe, vélhetően Moszkva milyen szankciókat vezetne be Budapest ellen?

– A realista iskolát képviselő külpolitikai elemző vagyok, így a belpolitikai felhangú megszólalásokat is csak ezzel a megközelítéssel tudom vizsgálni. Így az ominózus nyilatkozat kapcsán is meg kell jegyeznem, hogy Brüsszelnek messze nem csupán az ukrajnai háború kérdésében elfoglalt álláspontja miatt van problémája Magyarországgal. Ukrajnában még nem dörögtek a fegyverek, amikor Brüsszel és Budapest már javában „háborúban állt”.

Az Európai Uniónak nem tetszik Magyarország szuverenista politikája, így az egyébként valóban problémaként jelentkező korrupció elleni harcot használja vele szemben fegyverként. Ezzel kapcsolatban azt tanácsolnám, hogy aki szembe megy a fősodorral, az ügyeljen minden lépésére, és ne adjon fel magas labdát politikai ellenlábasainak, mert azt kíméletlenül leütik. Az pedig köztudott, hogy a korrupció elleni harc manapság eszköz a politikai csatározásokban. Az pedig már végképp nem tetszik az uniós elitnek, hogy Magyarország a nemzeti érdekeiből kiindulva nagyon helyesen a háború kapcsán sem moralista, hanem reálpolitikai álláspontot képvisel.

A teljes interjú.

Kép: thestreet