Az atlanti fősodor-politika a legnagyobb rizikó

Az amerikai határőrség vezetője felhatalmazást adott arra, hogy a szervezet túlterheltsége esetén beengedjék az országba menedékjogi eljárás lefolytatása nélkül a tömegesen érkező bevándorlókat. Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter a Fehér Ház csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a kormány “mindent megtett, amit tudott a rendelkezésre álló forrásokat és a működési rendszert figyelembe véve”. A válság alapvető okaként a forráshiányt nevezte meg, és hozzátette, hogy hibás bevándorlási rendszer keretei között kell tevékenykedniük. Elismerte, hogy a határon káoszra készülnek. Galló Béla politológusnak tett föl kérdéseket a Gondola.

– Galló úr, a migránsözön amerikai elszabadításából kiderült: az USA már nem vezetett állam. Eddig azt hittük, hogy az elnökségre alkalmatlan személy mögött megbújik egy valódi elnök, vagy testület. Most kiderült, hogy ha volt is ilyen, az is munkaképtelenné vált. Ez a katasztrófa hogyan érintheti hazánkat?

– Az USA, miközben az indiánok „eltüntetése” annak idején megtörtént, eredendően befogadó, sőt ha az afrikai rabszolga-bizniszre gondolunk, egyenesen behurcoló társadalom. Az amerikai identitás kialakulásának folyamata merőben eltér az európai nemzetekétől, a mi tapasztalataink nem kérhetők rajtuk számon, de ezt nem is kéri senki.

A 21. századi népvándorlás azonban nem hasonlítható a korábbi folyamatokhoz. A sokféle eredetű amerikaiak most nem az identitásukat, hanem mindenekelőtt a szociális és állampolgári biztonságukat féltik az ellenőrizhetetlenül beözönlőktől. Ilyen alapon például egy spanyolajkú amerikai állampolgár ellenségesen tekinthet, tekint is a mexikóiakra, ha azok tömegesen és minden kontroll híján árasztják el, mondjuk Texast. Trump ezt tudta, Biden nem tudja.

A teljes interjú.

Kép: Texas felé özönlő migránsok – kter.com