Az őshonos kisebbségek léte európai érték

Mivel a magyar nemzet tagjai őshonos kisebbségként élnek több országban is, a magyar külpolitika egyik alappillére a nemzeti kisebbségek védelme, európai szinten is – mondta Kalmár Ferenc, a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízott Budapesten, a magyar Európa Tanács-naphoz kapcsolódó konferencián. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál a Présház főszerkesztője.

– Miniszteri Különmegbízott úr, az elmúlt időszakban nem előre-, hanem hátralépés tapasztalható világviszonylatban a nemzeti kisebbségek kérdéskörében, az orosz-ukrán háború pedig tovább fokozta ezt a bajt, sok országban ugyanis elkezdték nemzetbiztonsági kockázatnak tekinteni a nemzeti kisebbségeket. Az első világháború után Burgenlandban a magyar kisebbséget is rizikósnak tartották. Más térségekben jelenleg is asszimilációs nyomásgyakorlást látunk. Hogyan érhető el az a valamikori pozsonyi, brassói gyakorlat, amikor egy éttermi asztalnál három fiatalember ült, mind a három a saját nyelvét használta és a többiek megértették?

– Bizonyára Szerkesztő úr tudja, hogy én brassói származású vagyok, és tudom, hogy szüleim generációjában valóban nem volt probléma, mely nyelvet használják a kommunikációban a három közül.

Ezt ma nehéz elképzelni.

A teljes interjú.

Kép: mti/Koszticsák Szilárd