A színvonalas építőipar fundamentuma

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tisztújító közgyűlésén újabb 4 évre Koji Lászlót, az Inconex Ingatlanhasznosító Kft. igazgatóját választotta elnökének. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök úr, az ÉVOSZ a rendszerváltó gazdasági szerveztek egyike. Mennyire értékes az az új tudásanyag, amely a bő három évtized alatt az ÉVOSZ-nak köszönhetően a szakmában létrejött?

– Az ÉVOSZ tevékenységének értékét azzal mérhetjük, hogy az önkéntes tagságú szervezetnek szaporodik e a taglétszáma vagy csökken. Még az olyan nehéz, feszített évben is, amilyen például 2022. év volt, húsz nagy forgalmú építőipari cég lépett be a Szövetségbe. Az értéket, a súlyponti problémákat és megoldási javaslatokat a tagszervezetek hozzák be az ÉVOSZ-ba. Az új tudásanyag ma a mi szakmánkban is a digitalizáció, az iparosított technológia, a BIM, a mesterséges intelligencia, az energiatudatosság és a környezet megóvása.

A szövetségben lévő cégek ezeken a területeken a legjobbak az építési vállalkozók sokaságán belül. A húzós feladatunk, hogy ezt a tudást a lehető legszélesebb körbe továbbvigyük.

– Ön számos társadalmi tisztséget vállalt és tölt be jelenleg is. Hosszú ideig volt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, jelenleg pedig általános alelnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építésgazdasági Kollégiumának elnöke, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnöke, a Közbeszerzési Tanács tagja. Ez a szerteágazó kapcsolatrendszer hogyan emeli a magyar építőipar színvonalát? 

A teljes interjú.

Kép: hirado/MTI