Putyin gyurcsányi letartóztatása…

Az Országgyűlés külügyi bizottságában a fideszes képviselők leszavazták a Demokratikus Koalíció ( DK) javaslatát, ami lehetővé tette volna, hogy Vlagyimir Putyint letartóztassák és kiadják a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, ha az orosz elnök újra Magyarországra látogatna – közölte online sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció képviselője. A politikai kísérletről Galló Béla politológust kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője..

– Galló úr, ha a földkerekség bármely állama az odalátogató mindenkori orosz elnököt letartóztatná, az mennyiben jelentene globális nukleáris rizikót?

– A letartóztatás lehetősége gyakorlatilag kizárt, csupán a médiatérben tapadhat meg ideig-óráig ez a politikai butaság. A Demokratikus Koalíció ezzel a javaslattal Gábor Zsazsa-i magasságokba emelkedett, mi szerint mindegy, hogy mit beszélnek valakiről, csak az a lényeg, hogy beszéljenek. De nem kell minden izzadságszagú próbálkozásukat komolyan venni, azt meg kiváltképpen nem, amikor az egér szeretné letartóztatni az elefántot

A globális nukleáris rizikó azonban sajnos realitás, ám ezt nem a DK fogja kirobbantani. Minden egyes fegyverrel nő az eszkaláció veszélye (meg a fegyver-biznisz profitja), a kiszámíthatatlanság és a véletlen szerepe fokozódik, s persze a hibás döntések is megszaporodhatnak.

– Miért csak hazánkban képzelhető el az a politikai dilettantizmus, amely az ukrajnai háborút a bohózat szintjére lesüllyesztve akarja kihasználni belső hisztériakeltésre?

A teljes interjú.

Kép: washingtonpost.com