Keleti unió körvonalazódik

Az Unió államának biztonsági koncepciója és integrációja: Putyin, Lukasenko nyilatkozatai – ezzel a címmel adott ki jelentést a TASZSZ. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, a Putyin-Lukasenko találkozón már uniós államról beszélnek. Unió… Miért ötlik fel bennünk, hogy a Szovjetunió legalábbis részleges újjáépítése lebeg egyes politikusok céljai között?

– A belarusz-orosz államszövetség már 23 éves, tehát elég vontatottan formálódik az a bizonyos unió. A folyamat 2020, a Lukasenko mozgásterét Moszkvával szemben korlátozó belarusz tiltakozások óta érezhetően felgyorsult. A méretekből adódóan a két állam szövetsége eleve nem lehetett egyenrangú, ezután pedig végképp nem beszélhetünk erről.

Az integrációs folyamat, gondolok itt emellett például a mások mellett mindkét államot felölelő Eurázsiai Gazdasági Unióra, normális még akkor is, ha Szovjetunió részleges újjáépítésére hajaz.

A teljes interjú.

Kép: nytimes/pool/Mihail Klimentyev