Borrell, a békeharcos

Az Európai Uniónak a globális biztonság és védelem szereplőjévé kell válnia – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden. Galló Béla politológusnak tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Galló úr, az Európai Unió gazdasági szervezet, Borrell katonaivá akarja alakítani. Hogyan fékezhetik meg a tagállamok a főképviselőt?

– Borrell úr kissé előreszaladt, amikor a szokásos brüsszeli rébuszokban fogalmazva katonai uniót sejtet. Róla egyébként, nem is olyan régen, volt már szó ezeken az oldalakon. Akkor azt mondtam, hogy ő a föderatív fősodor egyik csúcsbürokratája, ezt most bővíteném. Egyben a Biden-adminisztráció egyik szócsöve, Washington „üzenő füzete” is, hiszen az uniós főáram egésze magára húzta ezt a kiszolgálói szerepkört. Evvel az EU „stratégái” gazdaságilag lépésről lépésre gyengítik az uniót, miközben verbálisan persze roppant „önállónak, kreatívnak” mutatkoznak.

Nem tudhatom, vajon ezt cinizmusból, avagy kognitív problémáik miatt teszik-e, de egyik se megnyugtató. Most akarnák katonaivá fejleszteni az uniót, amikor elhibázott háborús politikájuk miatt annak a gazdasága éppenséggel gyengül? Viharban szándékoznak hajót építeni? Nem inkább arról van szó, hogy ezzel is a föderatív pozíciókat kívánják erősíteni? Kivédendő ezt, a tagállamoknak először is a békepolitikát kellene tehát képviselniük, nem az „egymillió lőszer” koncepcióját, ahogyan ezt ma teszik, tisztelet a kivételnek. Utána majd el lehet gondolkodni akár egy közös európai hadsereg szerkezetén, forrásain, funkcióin is. De a nemzeti kompetenciák megőrzése és összehangolása nélkül bajos lesz egy ilyen közös tervet kialakítani, bár a brüsszeli papírok mindent ötletet elbírnak, csak ne legyen semmi köze a valósághoz.

– Operatív képzéssel kell erősítenünk önmagunkat és partnereinket olyan területeken, mint a hírszerzés, a kiber- és hibrid hadviselés – mondta Borrel. Azaz támadó haderővé akarja alakítani az EU-t. Ilyenkor miért tettetik süketnek magukat az Unió agyonfizetett vezetői?

A teljes interjú.

Kép: middleeasteye.net