Bükki bajnokbor a Balassi-kard mellé

A Bükki Borvidék is bebocsátkozott az európai Balassi-folyamatba. Bogácson tartották a XVIII. Balassi-kard borseregszemlét, ezen a Gallay Kézműves Pince Kabar bora lett a győztes. A bogácsi borversenyen is részt vett bírálóként, majd a Balassi Bálint-emlékkard idei átadási ünnepségén, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd-termében oklevelet nyújtott át a bajnokbor alkotójának az egri hegybíró, Tarsoly József. Őt kérdezte a Gondola.

– Hegybíró úr, miért fontos a Bükki Borvidéknek, hogy valamely csúcsteljesítményével pesti belvárosi rendezvényen, a Magyar Bankszövetség főtitkárának, az Amerikai Nagykövetség kulturális attaséjának, a Szeged-csanádi püspöknek jelenlétében is feltűnjön?

– A Bükki borvidék ismét visszakerült a borfogyasztók térképére! A korábbi pezsgő alapbort termelő borvidék mára Magyarország egyik sajátos, megkülönböztetett borkarakterrel rendelkező bortermőhelyévé emelkedett, ahol olyan ritka kincsek, egyedi szőlőfajták teremnek, mint a Kabar, amely a Bouvier és a Hárslevelű keresztezéséből született.

Hála Istennek ma már egyre többen döntenek úgy, hogy ideje szőlőt telepíteni a Bükk dombjain és újra kinyitni a kiváló adottságú pincéket.

– Hogyan emeli a bor tekintélyét, ha irodalommal, költészettel házasítják?

A teljes interjú.

Kép: Családi archívum.