Madách a XXI. század világába is fényt áraszt

A parlamentben Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka kiemelte: Madách fő műve, Az ember tragédiája tükrözi a költő életének és ars poeticájának központi elemeit, a hitet és a küzdést. A kereszténydemokrata politikust kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Képviselő úr, a lángelme hármas szenvedélye bevilágította Madách életútját. Ez a hármas szenvedély az istenkeresés, a szerelemre áhítozás és a hazaszeretet átélése volt. Miért kell ezeket a Madách-i értékeket mai életünkbe visszaemelni?

– Azért kell az Isten-Haza-Család értékeket visszaemelni életünkbe, hogy a gyökereinket visszaszerezzük, és „a jó és a rossz” ne relatív fogalom legyen életünkben, vagyis ne dőljünk be a ma mindent meghódítani akaró azon európai mainstreamnek, mely a bűnt relativizálja! Mindezt úgy kell tennünk, hogy közben a támadások kereszttüzében vagyunk, mert a sötét indulatok megerősödtek Európában.

Nekünk ez ellen a sötétség által birtokba vett világ ellen kell küzdenünk azért, hogy visszaszerezzük Európát és a világot a világosság számára!

– A mi kötelességünk az, hogy a csodálatos Madách-i hagyatékot a legnagyobb tisztelettel és alázattal őrizzük. Miképpen tudjuk ebbe az őrszolgálatba fiataljainkat bekapcsolni?

A teljes interjú.

Kép: MTI/Soós Lajos