Heves vármegyei gyökerek

Molnár Pál gyöngyösi származású újságíróról többek között az olvasható a világhálón, hogy a Balassi Bálint-emlékkard és más művészeti díjak alapítója. A vele folytatott beszélgetés során kiderült, hiába tudósít portálunk évente a Balassi-kard átadásáról, a nemzetközi irodalmi díjhoz kötődő eseményekről felületesek az ismereteink. Méltatlanul kevés szó esik az egyéb, általa életre hívott elismerésekről is.

A Halotti beszéd óta eltelt nyolc évszázadban a magyar irodalmi díjak közül egyedül a Balassi-kard jutott el az összes kontinensre. A díjhoz tartozó Balassi-kard borseregszemle különösen szorosan kapcsolódik Heves vármegyéhez.

– Az eddig megtartott 18 seregszemle közül három zajlott Egerben, egy a szülővárosomban, Gyöngyösön. Mindjárt a második borseregszemle az egri Dobó téren került sorra 2006-ban.

A Bikavérek versenyeztek, Dula Bence remeke lett az első. A bajnokbor alkotója nemes beszédet mondott a 2007. évi kardceremónián a Gellért szállóban. A sors humora: az egri borral egy török műfordítót jutalmazott, Dursun Ayant. A 11. borseregszemlén, 2015-ben a Tábornok-házban kóstoltuk az Egri CsillagokatThummerer Vilmos mesterműve lett az első. 2021 januárjában sikerült eljutnom a rendezvénnyel szülővárosomba, Gyöngyösre, ahol a Mátrai Olaszrizlingek versengtek s egy abasári bor nyert. A kóstoló csapat tagja volt Tarsoly József egri hegybíró is, aki már a Dula-bor kiválasztásakor is tevékenykedett. Ő szervezte meg a következő seregszemlét Egerben, ahol a Bikavér egyik alap borát, a Kékfrankost kóstoltuk, s az andornaktályai Szuromi Mihály műve lett az első – fogalmazott Molnár Pál.

– A díszokleveleket egyébként az Egerben született, Szentendrén élő Vincze László papírmerítő mester alkotja.

A teljes anyag.

Kép: Molnár Pál egy 2022-es gyöngyösi könyvbemutatón Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap