A Nyugat hazudott: aláaknázta saját hitelességét

A leköszönő év a “nehéz, szükséges döntések, nagy lépések” éve volt Oroszország teljes függetlensége felé, és most az ország a jövőjéért küzd – mondta Vlagyimir Putyin elnök szombaton orosz állampolgárokhoz intézett újévi beszédében. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, az orosz elnök még mindig nem háborúról, hanem – egy nyelvbotlástól eltekintve – különleges hadműveletről beszél. Ugyanakkor nem a szokásos Kreml-háttérrel, hanem a Déli Katonai Körzet főhadiszállásán szólt az országhoz. Ez önkéntelen leleplezése-e annak, hogy a baj nagy, vagy átgondolt sugallást jelez, miért?

– Baj az van, hiszen Oroszország nem akart ilyen hosszú háborúba keveredni, ám nem áll vesztésre, még akkor sem, ha a sokak által vártnál lassabban halad a céljai elérése felé. Az orosz politikai vezetés még mindig különleges katonai műveletben gondolkodik, miközben a katonák háborúban. Annyira legalábbis, amennyire ezt a politika megengedi. Egy szó, mint száz, az orosz hadsereg minden botladozása ellenére lassan, de biztosan őrli fel az ukrán haderőt.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy Ukrajnát. Ezért aztán nincs mit leleplezni, lelkesíteni azonban kell, mert a társadalomban egyre meghatározóbb érzés a szorongás.

A teljes interjú.

Kép: Rakétacsapás Herszonban december végén – dw.com