A klímaizmus károkozása megállíthatatlan

Világvége helyett – Tények a klímaváltozásról és a megvalósítható klímapolitikáról címmel írt könyvet Lóránt Károly közgazdász. Őt kérdézte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Lóránt úr, máig megválaszolatlan, hogy mekkora az ember és mekkora a természet szerepe a ma is zajló éghajlatváltozásban. A „hivatalos” nemzetközi klímatudomány azt állítja, hogy az éghajlatváltozás antropogén eredetű, az ember üvegházgáz-kibocsátása a felelős. Ennek a médiában eszelősen reklámozott rögeszmének mi az üzletpolitikai háttere?

– Azt gondolom, hogy a széndioxid bűnbaknak való kikiáltása nem üzletpolitikai érdekek miatt történt, az üzlet csak később épült rá, amikor a vállalkozók felfedezték, hogy semmilyen kockázatuk nincs, itt az adófizetők pénzéből szinte korlátlan mértékben finanszírozzák a nap- és szélerőművek építését. Gondoljuk meg, mekkora üzlet. Le kell szállítani a berendezést és kifizetik, mégpedig állami pénzből. A gyártó nem vállal kockázatot.

De a vevő sem vállal kockázatot, hiszen a költségek zömét állami forrásokból fedezik. A termelt áramot meg szabott áron az országos hálózatoknak kötelessége átvenni és kifizetni, ha esetleg semmi szükségük nincs rá. De még a reklám is államilag finanszírozott. A nap- és szélerőművek építését Brüsszel írja elő és az egyes nemzeti kormányokon ugyanúgy számonkérik, mint annak idején az ötéves tervek teljesítését. A kérdés inkább az, hogy hogyan alakulhatott ki olyan helyzet, hogy bizonyíthatóan megvalósíthatatlan terveket központilag erőltetik rá az egyes országokra. Nekem a válaszom e kérdésre az, hogy a nyugati féltekén az életszínvonal elért egy olyan magas szintet, hogy az emberek zöme könnyedén megélt és elkényelmesedve teret engedett olyan szélsőséges ideológiáknak, mint a klímaizmus és genderizmus, a politikai korrektség. Ezek először csak csekély mértékben jelentkeztek és az emberek inkább szórakoztak rajtuk, később azonban a szélsőséges ideológiák egyre erőszakosabbak lettek és nem találván ellenállást uralomra jutottak és utána elnyomtak minden ellenvéleményt. És azután erre épült rá a biztos, kockázat nélküli üzlet.

– Tény, hogy több évtizeden át is tartó, nagyjából egyirányú változások a földtörténet során sokszor előfordultak. Ezt miért lehet agyonhallgatni a mai médiaállapotok között?

A teljes interjú.

Kép: szazadvegkiado.hu