Akkumulált rizikók

Hatalmas akkumulátorgyár építését kezdték meg Magyarországon. Mennyire kell ennek örülnünk? Ezt kérdeztük meg Anisits Ferenc professzortól, a BMW korábbi vezető fejlesztőmérnökétől.

Gondolkodjunk együtt! A globális energiaellátlás súlypontja a zöld ideológusok szerint a megújuló energiaforrások (nap, szél) irányába tolódnak el. Ha ezt a logikát elfogadjuk, akkor a hálózati stabilitás figyelembevételénél a tárolás problémájának megoldása elkerülhetetlenül szükséges. A villamosáram szolgáltatását folyamatosan kell biztosítani éjjel, borús és szélcsendes napokon is. A megújuló energiaellátás két nehézségbe ütközik.

Az egyik az áramtermelés ingadozása, amely a szükségletek kielégítésénél hiányhoz vagy túltermeléshez vezet. A világ elektromos szükségletének fedezésére a tárolási kapacitás akkumulátorokkal lehetetlen (lásd az ACATECH-vizsgálat eredményét). Értelemszerűen ez metanol vagy hidrogén lehet. A villamos hálózat ma ezt Németországban és Dániában úgy kerülik ki, hogy minél több megújuló energiapark épül fel, annál több széntüzelésű hőerőmű üzembehelyezése válik szükségessé. A két rendszer párhuzamos fenntartása megdrágítja az  áramot.  A hőerőművek biztosítják a hálózat stabilitását. Ha a hidrogéngazdaság kiépítése elkerülhetetlen, akkor a mobilitás szektorban is ezt a stratégiát kellene követnie.

Az akkumulátor koncepciója több szempontból kritikus. A litium akkumulátort 1971-ben fedezték fel. Több, mint ötven év intenzív kutatás után sem sikerült az energia tárolási sűrűség mutatóját a hidrogén, dízel vagy benzin energiahordozók közelébe hozni. Ezért az akkumulátor tárolási technológia nem egyetemes megoldás a teherszállításra hajók, repülők, vasúti-, tehergépjárművek, mezőgazdasági és munkagépek meghajtására.

Az akkumulátor nyersanyagainak kiaknázása, szállítása, az elektródák COterhelt termelése, a szénhidrogénnel szennyezett áramal történő feltöltése, a veszélyes hulladék kezelése teljesen ellentmond a fenntartható irányelvnek.

A világ nyersanyagforrásainak hiánylistája ma már 30-ra hosszabbodott a kobalttal.

Az EU dolgozik az előíráson, amely a gyártót hamarosan kötelezi a hulladék akkumulátorok visszavételére és ártalmatlanítására. Tudnám folytatni a kritikus érvek felsorolását.

Csak emlékeztetném az emberiség eurófiáira az azbeszt, a hűtőfolyadék, a műanyag, a bioüzemanyag (repce, pálmaolaj) kudarcos politikai döntéseire. Persze a munkahelyteremtés és GDP-növekedés fontos érv. De ez más úton is lehetséges!!

Dr. Anisits Ferenc