Új tudásközpont Kecskeméten

A szegedi Gál Ferenc Egyetem Bolberitz Pál Intézete Kecskeméten indul szeptembertől. Négy képzésből választhatnak a már diplomával rendelkezők. Mák Kornél intézetvezető docenst kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Tanár úr, iskolai szociális munka szakirányú továbbképzési szak is indul az intézetben. Ez mennyire készíti fel a hallgatókat az egyik legsúlyosabb problémára: az iskolán belüli etnikai különbségből adódó konfliktusokra? A gyermek tanár elleni agressziójára, a szülő tanár elleni agressziójára, illetve ezek kezelésére?

– A Gál Ferenc Egyetem Bolberitz Pál Intézete 2022. áprilisában kezdte meg a működését Kecskeméten. Kiváló oktatókkal, a kor szakterületen adott kihívásaira a legújabb tudományos ismeretek tükrében szeretnénk válaszokat adni. Az információ korában, a társadalmi kötöttségek, a kommunikáció átalakult, az emberi személyiséget sok esetben más aspektusból kell tekinteni, mint korábban. A konfliktusok kezelésére, a nehézségek felismerésére mindig vannak új megoldási lehetőségek. A megoldás viszont az, hogy a szakemberek kellően felkészülve, felismerjék a problémák helyes megoldását, a kommunikációt, a megoldási lehetőségek valamelyikét.

Az iskolai etnikai feszültségek, az időben való közbelépéssel, a helyes stratégiák kialakításával kiküszöbölhető. Ennek ismerete viszont újfajta megoldási stratégiákra épül. A család, a gyermek, tanárral szembeni agressziója, semmilyen esetben nem megengedett. Sok esetben, ennek váratlansága a tanárt is készületlenül éri. Természetesen kell, hogy legyen a iskolában, olyan szociális munkás, aki ennek kezelésében, megoldásában, a feszültségek enyhítésében támasz tud lenni, segít nyugvópontra hozni a helyzetet, és lehetőség szerint a legjobb megoldásokat hozni.

– Mentálhigiéné az óvodában – ez is szak az intézetükben. Hogyan javítja a gyerekek, az óvodai közösségek mentálhigiénés helyzetét, ha már 4 éves korban a fiúkat elkezdjük futballra, a lányokat kézilabdára vagy teniszre nevelni, hogy életmódjukká váljon a sport, vérükbe oltódjon az egészséges versenyszellem?

A teljes interjú.

Kép: egykor.hu