A Hunyadiak európai nagysága

Európa XV. századi keresztény világának legdicsőségesebb hőse Hunyadi János volt, aki 1456-ban megvédte Nándorfehérvárt a szultán által vezetett haderővel szemben” – írja A Hunyadiak egyetemes jelentősége című most megjelent, az Aracs Alapítvány által kiadott könyvében Dr. Diószegi György Antal művelődéskutató. Őt kérdezte a Gondola képviselétében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Hunyadi János fiatal korában Itáliában volt hadvezér, a városállamok közötti harcokban szerzett katonai tapasztalatot. Mennyiben volt ennek köszönhető a nándorfehérvári csatában felvillantott döntő helyzetfelismerése, és mennyire hiányzott ez a hadvezéri profizmus Muhinál és Mohácsnál?

–Nagyon köszönöm az elismerést, mert hazát és nemzetet szolgáló szívvel-lélekkel írtam meg a Hunyadi-kötetet, melynek megszületése az „ARACS ALAPÍTVÁNY” kiadói munkája és az „ALAPÍTVÁNY A KÖZJÓÉRT” támogatása révén történhetett. A Hunyadiak egyetemes jelentőségű értéktörténeteit immár 6 évszázada a legkiemelkedőbb tudósaink írták meg, és ezen hatalmas műveltségi örökségünkre alapozva folytatom a művelődéskutatói tevékenységemet.

E kötet célja, hogy a XXI. századi nemzeti összetartozásunkat is erősítő történelmi öntudat felmutatása akként kerüljön bemutatásra, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, milyen sokat köszönhet Európa a Hunyadiak korában élő elődeinknek, akik rendkívül magas értéket felmutató államszervezői és jogrendi minőséggel, csatatéri hősiességgel és hatalmas véráldozattal küzdöttek a XV. századi keresztény reneszánsz korszakában.

A teljes interjú