A klímaidiotizmus ellen az EnPol 2000

Az európai energiaválság egyértelművé tette a klímaidiotizmusra alapozott energiapolitika tarthatatlanságát. Korrigálni kell hazai energiastratégiánkat is, amint ezt társulatunk évek óta javasolja. A kormány bejelentett vészhelyzeti döntéseit ebbe az irányba tett első lépésnek tekintjük. Egyetértünk a hazai lignitbányászat fokozásával, a Mátrai Erőmű blokkjainak újraindításával, a Paks1 üzemidő hosszabbításának vizsgálatával. Ezek kezdeti lépései az import csökkentésének, az önellátásra törekvésnek.

Az időjárásfüggő megújulókkal kapcsolatos fejlesztéseket – a helyi igényre méretezett lakossági napelemek kivételével — fel kell függeszteni, mert azok az ellátásbiztonság szempontjából nem értékelhetők. Vissza kell térni a 2011. évi, az atom, szén, megújulók hármasára alapozó koncepcióhoz, kiegészítve gázerőművek létesítésével.


A magyar villamosenergia-rendszerben meghatározónak az atomerőműveknek kell lenni, a Paks2 bővítés és a Paks1 blokkjainak bejelentett üzemidő hosszabbítási vizsgálata mellett egyPakstól eltérő magyarországi telephelyen, további atomerőművi blokkok távlati létesítését is vizsgálni szükséges, amint azt Süli János tárca nélküli miniszter a parlamentben már 2017-ben javasolta. Az újból hazai tulajdonba került Mátrai Erőmű korszerűsítésénél, lignit vagyonunk kiaknázása érdekében, a tiszta széntechnológia alkalmazásának lehetőségével is számolni kell.

Kép: Paks – MTI/Sóki Tamás