Riadóztatták a Honvédséget

Utasítást adott a haderő készenlétének fokozására a honvédelmi miniszter szerdán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldalán kiemelte: “korábban soha nem tapasztalt biztonsági kihívások érnek most bennünket”, mint például a szűnni nem akaró háború Magyarország közvetlen szomszédságában vagy az ország déli határait “ostromló erőszakos illegális migránsok”.


Ezekre Európa-szerte mindenki reagál. Az Egyesült Királyság a haderő mobilizációját jelentette be, Szlovákia rendkívüli állapotot rendelt el, Lengyelország fokozza a készenlétet – sorolta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzáfűzve: “nekünk is fel kell vérteznünk magunkat”.
Közölte: “békénk megvédése érdekében” arra utasította Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát, hogy készüljenek fel a haderő készenlétének fokozására.
Ez azt jelenti, hogy a katonák a következő hetekben, hónapokban többet, intenzívebben, nagyobb kötelékekben fognak gyakorlatozni az ország több pontján. Felgyorsul a kiképzés, több tartalékost hívnak be – mondta a miniszter.
“Mindezt családjaink, otthonaink védelme érdekében tesszük. Magyarország védelme a Magyar Honvédség feladata” – közölte.
“Egy korszerű, a kihívásokra azonnal és hatékonyan reagáló honvédség biztosítja, hogy nyugodtak legyenek a nappalaink, békések az éjszakáink” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, kiemelve: “nekünk Magyarország biztonsága az első!”.

MTI

Szalay-Bobrovniczky: kettős biztonsági nyomás indokolja a készenlét emelését

    Csobánka, 2022. július 13., szerda (MTI) – Kettős biztonsági nyomással – az orosz-ukrán háborúval és az illegális bevándorlókkal – indokolta a Magyar Honvédség készenléti fokozatának emelését a honvédelmi miniszter szerdán Csobánkán, az Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens zárógyakorlatán, sajtótájékoztatón.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte: Magyarország nem várhatja el senkitől, hogy megvédje; magának kell megteremtenie biztonságát.
A magyar hadsereg eddig alacsonyabb intenzitású tevékenységet, békeidőkben szokásos feladatokat végzett. Ezen változtatnak most – mondta.
A miniszter közölte: a magasabb készenléti fokozat azt jelenti, hogy a honvédség nagyobb intenzitású gyakorlatozásba kezd.
Ebből az állampolgárok annyit érzékelnek majd, hogy egyre több katonát láthatnak a közterületeken – tette hozzá.

MTI