Edzéssel az angol meghódításáért

A Speak! Nyelviskola Dunay Péter vezetésével azt a célt tűzte ki, hogy felszámolja a nyelvtanuláshoz fűződő tévhiteket és oktatási módszere által megváltoztatja az emberek gondolkodásmódját a nyelvoktatásról. A 17 tudásszintet felölelő, beszédközpontú képzés egyfajta nyelvi edzés, melynek során az angol nyelvtudásukat elmélyíteni vágyó felnőttek, a sportolókhoz hasonlóan, addig gyakorolják az egyes témaköröket, amíg azok a sajátjaikká nem válnak. Dunay Pétert, a 100% beszéd, 0% könyv módszer megalkotóját kérdezte a Présház.

 – Dunay úr, a pártállamban nem az volt a baj, hogy oroszul kellett tanulni, hanem az, hogy a nyelvtanároknak – noha voltak köztük olyanok is, akik valamennyire tudtak oroszul – halvány fogalmuk nem volt arról, HOGYAN kell nyelvet tanítani. Mára mennyire változott a helyzet?

– Némileg javult, hisz azóta kinyílt a világ, és megismerhettünk több módszert is. Azért mondom, hogy némileg, mert még mindig nem tudunk kitermelni nagy mennyiségben angolul jól és magabiztosan kommunikáló embert.

Mindenképpen a „hogyan”-ban kell keresni a választ.

– Ma, amikor az internet korlátlan mennyiségű angol szöveggel, szótárral, a helyes kiejtés bemutatásával segíti a nyelvtanulást, mi az, amit az Ön módszere – a HOGYAN-ra adott válasza – hozzátesz?

– Az internet, az interneten található szövegek és hanganyagok nagyon jók, rengeteget segítenek, de még mindig nem oldják meg a megszólalás problémáját. Ha valaki egy másik emberrel szeretne angolul kommunikálni, akkor jobban teszi, ha a képzése során arra teszi a fő hangsúlyt, hogy egy másik emberrel kommunikáljon angolul. Mi ezt tesszük hozzá, a kétirányú kommunikációt. Az internet egyirányú.

– Miért indokolt a sok nyelv közül egyedül az angolt megtanulni, azt viszont anyanyelvi fokon?

– Angolul megtanulni nem kötelező. És nem kell anyanyelvi fokon. Programozni sem kötelező megtanulni. Mindenki a saját életében el tudja dönteni, hogy az ő saját boldogulása érdekében szükséges-e az angol, és milyen szinten.

Az angol nyelv pedig olyan, mint a foci. Akár tetszik, akár nem, a világ legnépszerűbb sportja.

Molnár Pál

Kép: origo