Vancouvertől Vlagyivosztokig

Ismét Csóti György lett a Magyar Atlanti Tanács (MAT) elnöke, a közéleti embert a Magyar Tudományos Akadémián megtartott rendezvényen megjelent tagok egyhangú döntéssel választották a szervezet vezetőjének. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök úr, természetesen gratulálunk újraválasztásához. Az idén 30 éves MAT a több mint 300 tagjával civil világban igyekszik hatást gyakorolni az atlanti gondolattal. Mekkora kihívást jelent a könyvekben, tanulmányokban fel-felbukkanó Eurázsia-gondolat?

– Az orosz gyökerű Eurázsia-gondolattal mi nem foglalkozunk. Mi a transzatlanti érték- és érdekrendszert tekintjük kiinduló alapnak. Ez területileg a nyugati kereszténység (római katolicizmus és a protestáns világ) földrajzi kiterjedését jelenti az északi féltekén. Kanada, Egyesült Államok és Európa az ortodox kereszténység határáig.

Az atlantisták közül azonban sokan (de lehet, még nem elegen) valljuk azt a nézetet, hogy biztonságpolitikai szempontból ez a térség Vancouvertől Vlagyivosztokig terjed, ahol Oroszország nem ellenség, hanem partner kellene legyen. Sajnos ettől pillanatnyilag fényévnyi távolságra vagyunk.

A teljes interjú.