Győzelemben reménykedik a NATO

A NATO győzelemben reménykedik Ukrajnában, Moszkva viszont arra figyelmezteti, hogy a kompromisszum elutasításával szabad kezet kapott tőle – értékelte a kialakult helyzetet a Magyar Békekör tudósítója hétfőn.

     Jens Stoltenberg NATO-főtitkár derűlátóan nyilatkozott a katonai tömb külügyminisztereinek wangelsi (Németország) tanácskozásán. Azt mondta, hogy Oroszország katonai offenzívája elakadt, Finnország és Svédország csatlakozásával Oroszországnak megerősödött NATO-val kell szembenéznie, Ukrajna győzhet a háborúban.

      Európa elszalasztotta a lehetőséget, hogy éljen az Oroszország által nyolc éven át kínált kompromisszum lehetőségével – válaszolt Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap. Mint mondta, Moszkva nem egyszerűen azért törekedett a kiegyezésre, hogy Ukrajna menthesse a képét, hanem azért is, hogy megőrizhesse területi egységét.  De az európaiak úgy döntöttek, hogy megszüntetnek minden kapcsolatot Oroszországgal. „Nem egészen értették meg, hogy ezzel szabad kezet adtak nekünk” – jellemezte az állapotot Zaharova.

      Az orosz külügyi szóvivő kijelentéséből megfigyelők arra következtetnek, hogy Oroszország nemcsak, hogy nem hátrál meg céljainak elérésében, hanem vélhetően további katonai lépéseket fog tenni azért, hogy felszámolja a biztonságát fenyegető állapotot Ukrajnában.

      Nyugat-Európa immár nemcsak energiaellátási gondokkal kerül szembe, hanem mindinkább élelmezési gondokkal is. A nyugati szankciók miatt elakadt a keleti gabona utánpótlás, a Fekete-tengeri ukrán kikötők blokádja miatt pedig nem tudják elszállítani a silókban tárolt több millió tonna gabonát. Emiatt a betakarítandó gabonát nincs hol tárolni. Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint az Ukrajnában kialakult helyzet globális élelmezési válsággal – mint mondta – „éhezéssel” fenyeget. „Oroszország úgy döntött, hogy ukrajnai háborúját más államokra is kiterjeszti gabona-háború formájában” – vélekedett a német diplomácia vezetője.

       A Békekör tudósítója megjegyezte: egyre érthetetlenebb, miből gondolja az Európai Unió, hogy diktálhat Oroszországnak. A józan ész inkább azt diktálná, hogy tekintettel a sűrűsödő válságtünetekre, saját érdekében kiegyezzen vele, mielőtt még magát sodorná nagyobb veszélybe.+++

Kiadta: Magyar Békekör