Molnár-C. Pál 

Molnár-C. Pál Szent család című festménye és az oltárképhez készített vázlata is látható csütörtöktől a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban, amelynek főoltárképeit és a mennyezetről függő feszületét is a művész készítette.

A római alapokra épített templomban kétezer év emlékei vannak jelen, ennek ellenére a kortárs és 20. századi alkotásokra is jut figyelem – mondta el a műtárgyak elhelyezése kapcsán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Osztie Zoltán plébános.
Mint hozzátette, a templomban immár Molnár-C. Pál négy alkotásával is találkozhatnak a látogatók.
Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) tudományos főigazgató-helyettese felidézte, hogy a templom oltára a második világháborúban elpusztult, pótlására ezért 1947-ben pályázatot írtak ki.
A kiírásra három művész, Molnár-C. Pál, Szőnyi István és Medveczky Jenő kapott meghívást, kettejük pályamunkáját ma a Nemzeti Galéria őrzi, Medveczky pályaművéről azonban még fotó sem maradt fenn – tette hozzá.
Molnár-C. Pál és Szőnyi István vázlatait Osztie Zoltán kérésére az MNG 2026-ig kölcsönadta a templomnak, így azok a szentélyben, a főoltár mögött lesznek megtekinthetők – közölte.
Csillag Éva és Csillag Péter, a Molnár-C. Pál Múzeum tulajdonos-igazgatói emlékeztettek arra, hogy az 1947-48-as pályázat zsűrijében a kor legnevesebb művészettörténészei kaptak helyet. Ők a leginkább áhitatot keltő, a templomi környezetbe legjobban illő alkotásként választották ki Molnár-C. Pál munkáját, amely a gyülekezetnek is a legjobban tetszett – jegyezték meg.
Elmondásuk szerint a Szent család még korábban, 1933-ban készült, a festő római ösztöndíja során kialakított stílusának kiemelkedő darabjaként.
A festményt 2021 őszén a Pintér Galéria kölcsönözte a Molnár-C. Pál Múzeum kiállítására, majd Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora vásárolta meg a múzeum számára, azzal a szándékkal, hogy olyan helyre kerüljön, ahol minél többen látják.
Így került a Szent család a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplom keresztelőkápolnájába, a Ferenczy Béni által díszített keresztelőkút mellé.
Csillag Éva és Csillag Péter májusban tárlatvezetéseken mutatja be Molnár-C. Pál főplébániatemplomban található műveit.
Csütörtöktől a Molnár-C. Pál Múzeumhoz közeli, 11. kerületi Balogh lejtő a festő nevét veszi fel – mondta el Csillag Péter.

MTI

Kép: belvárosiplebania.hu