A taxis blokád „szakmai” előzménye

A választásra készülve az MDF-en belül létrejött az energetikai szakbizottság. Az alakítást Halzl J. irányította. Feladatunk az MDF energetikai programjának kidolgozása volt. Elég sok vita után én fogalmaztam meg az első változatot.

A megbeszélések során érdekes módon csak egy témában alakult ki éles vita. Az olajos vonal … Katalin vezetésével azt erőltette, hogy azonnal emelni kell az energiaárakat. Hevesen tiltakoztam, hiszen az energetikai ágazat elég stabilan működött, és teljesen apolitikus lett volna a kormányzást áremeléssel kezdeni. Amikor újra és újra tiltakoztam a javaslat ellen, a Katalin már azzal vádolt, hogy én már eleve kifogásolok mindent, amit ő mond. Mintha személyes okom lett volna erre. De ez kizárt, hiszen előtte nem is ismertem. Persze az erőszakos stílusa valóban nem tetszett.

Végül az éremelési javaslat nem került be a programba. S mit ad Isten, a Bod Péter Ákos  által vezetett minisztériumban ez a Katalin lett az energetikai államtitkár, s ott mégis keresztülvitte az áremelés bejelentését. És ez vezetett a taxis sztrájkhoz. Egy buta és felesleges apolitikus lépés, amit a fiatal miniszter hozzá nem értése miatt nem tudott megakadályozni. Az ellenzék pedig hiénaként csapott le a lehetőségre, felbújtatva  taxisokat. Aztán részt vettem azon a kormány melletti tüntetésen, amely a Lánchídnál levő „spenótházhoz” vonult (amelyet azóta lebontottak), mert Bod Péter Ákos ott egyezkedett a taxisokkal.

Petz Ernő.

Gyerekként még olyan munkásgyűlésen is részt vettem, ahol a pártitkár beszéde közben többször skandálta a tömeg: „Éljen Rákosi, éljen a párt!” 1955-ben érettségiztem. A bányatelepen , ahol laktunk, csak egy disznót szabadott tartani, és annak zsírjából is le kellett adni. Őrült, teljesen irracionális világ. De hát nem ugyanilyen, hogy Németországban klímavédelem címen leállítják a még működőképes atom- és szénerőműveket, aminek következtében energiaválság alakul ki?

Petz Ernő
Gábor Dénes-életműdíjas professzor,
a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatója

Címép: MTI/Szebellédy Géza