Ukrajnai valóság

A menekülőket, ha nem hadkötelesek kiengedik Ukrajnából, idáig még személyigazolvánnyal is mehettek.  
Ami a kenőpénzt illeti, az a hadköteles férfiakkal kapcsolatos, 18 és 60 éves kor között, ott több ezer euró a taksa, idáig 5-10 ezer volt, most már lehet, hogy több.

Ami a civil lakosság lövetését illeti, az teljesen igaz, hogy Kelet-Ukrajnában, Donbászon, Mariupolban, Harkovban az ukránok lőtték a civileket, de főként élő pajzsként használták őket. Tudnivaló, hogy ott a legmegveszekedettebb nacionalisták harcolnak, az úgynevezett önkéntes zászlóaljak, amelyeket néhány éve betagoztak a fegyveres erőkbe és a nemzeti gárdába. Ezek a helyi, zömmel orosz nyelvű embereket nem tekintik lojálisnak.
Paradoxon, hogy az ukrán nácik nagy része orosz ajkú. Ez bonyolult, Magyarországon nehéz megérteni. Kelet-Ukrajnában tulajdonképpen nagyrészt oroszok harcolnak oroszok ellen.
Ép ésszel egyébként sem feltételezhető, hogy a profikból, azaz szerződéses katonákból álló orosz hadsereg minden ok nélkül, kvázi hobbyból civileket lőjön halomra. Ilyen nincs.
Iskolákat, kórházakat azért lőnek, mert az ukrán nacionalisták és fegyveres erők oda telepítik az irányító központjaikat, azaz a törzseiket. Elképesztő félretájékoztatás folyik ukrán és nyugati részről az internetnek és a közösségi médiának köszönhetően.
ph