Lovagkereszt fénye a Búvópatakon

Március 15. alkalmából Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Csernák Árpád színművész, író, szerkesztő, a Búvópatak című havilap alapító főszerkesztője. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház alapítója.

– Főszerkesztő úr, gratulálunk kitüntetéséhez! Miért fontos a magyar kulturális életben, hogy Kaposváron, a Balatontól a Dráváig érő Somogy megyében hosszú évek óta fel-felbukkanjon egy Búvópatak?

– Bárhol bukkan föl, az jó, mert a tisztaság, a hit és az örök élet szimbóluma. De túl a metaforán: Kaposváron jött létre a lap, mert a 2002-es választások idején én éppen a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja voltam, és itt éltem a családommal együtt. A választási eredményt tragédiaként éltem át. Úgy éreztem valamit tennünk kell.

És mivel egész életemben a kimondott és leírt szó munkása voltam, Bálint fiammal és néhány író barátommal úgy döntöttünk, hogy lapot alapítunk. Ekkor jelent meg egy velem készített interjú ezzel a címmel: „Az író olykor kardra cseréli a tollat.”

A teljes interjú.

Kép: Csernák Bálint felvétele