Csúcsminőség 2022

Csúcsminőség 2022-ben: herendi porcelánszobrok és Szuromi Mihály kékfrankosai a Balassi Bálint-emlékkard XXVI. átadási ceremóniáján a Központi Papnevelő Intézet dísztermében. A világelső Herend alkotásai és a tavalyi Balassi-kard borseregszemle bajnokbora, az andornaktájai Szuromi Mihály Egri Kékfrankosa a kitüntetett két költő jutalmaként nemzetközi figyelmet kapott.

Ez az első magyar irodalmi díj, amely mind az öt kontinensre eljutott: tavaly az ausztrál Ross Gillett kapta meg a végvári poétáról elnevezett szablyát.

Ebben az évben a lendvai Bence Lajos mellett a román Elena Lavinia Dumitru vehette át a végvári kardot. A művész megcsókolta Balassi kardját, majd rövid beszédet mondott, amely után vastapsot kapott a közönségről a teltházas kardceremónián.

A kardceremónia díszőrségét a visegrádi központú Szent György Lovagrend adta Cseke László kancellár vezetésével.

A díj alapítója. a ceremóniamesterként közreműködő Molnár Pál újságíró felolvasta a tavaly kitüntetett Ross Gillett ausztrál költő gratuláló levelét: „Dumitru asszony egyértelműen tudatában van a Balassi versek teljes szépségének, formailag és fogalmilag egyaránt. Célia-ciklusfordítása nyilvánvalóan óriási jelentőségű a Balassi Bálint Emlékkard történetében.”

Kép: Molnár Csenge-Hajna