Egyetlen fa elültetése 

A globális éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait fásítással, erdőtelepítéssel tudjuk mérsékelni Magyarországon és a Kárpát-medencében – mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Cserszegtomajon, a Településfásítási Program keretében tartott faültetésen, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Bagdán Boglárka emlékeztetett arra, hogy a közterületek, óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények fásítását célzó Településfásítási Program két ütemében 2020 óta 36 000 sorfát ültettek el hazánk 1362 településén, összesen 1,5 milliárd forint támogatásból.


A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: egyetlen fa elültetése is hozzájárul az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez. A belterületi fásítás, a kisebb facsoportok telepítése érezhetően mérsékli a klímaváltozás hatásait köszönhetően annak, hogy falvak, városok sokasága csatlakozott országszerte a Településfásítási Programhoz.
A kormány által meghirdetett Vidékfejlesztési Programhoz, a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez, valamint az Éghajlatváltozási Cselekvési Tervhez kapcsolódó Településfásítási Program kiemelt célja az is, hogy megismertessük a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési és fásítási pályázatait, amelyek komoly lehetőséget jelentenek az önkormányzati erdőterületek és fásítások növelésében – mondta.
A helyettes államtitkár szerint a Településfásítási Program és Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési sikere is azt mutatja, hogy a magyar vidék bízik a jövőben, a gazdák és a települések mernek és tudnak hosszú távra tervezni.
A tárca az idén megduplázott keretösszeggel ismét két ütemben hirdette meg a programot, amelynek keretében 21 darab fát nyertek el Cserszegtomajon. Magyarország legnagyobb területű nagyközsége többek között keskenylevelű kőrist és ezüst hársfát kapott a pályázatnak köszönhetően. Zala megyében a Településfásítási Program őszi ültetési időszakában 24 településen összesen 637 fát ültetnek el.

MTI

Kép: A fülei ősfás híres birse – Molnár Csenge Hajna felvétele