Szabadkőművesek Nagyváradon

Nagyváradon az egykori László király páholy otthonában megnyitották a szabadkőművesség múzeumát – számolt be róla szerdán a Bihar megyei sajtó. 

A múzeumot a páholy otthonának épült klasszicista páholyházban rendezték be,  EU-s támogatással újíttatta fel Nagyvárad önkormányzata. A kiállított anyagot a helyi Nemzeti Nagypáholy, a Nemzeti Levéltár, Nemzeti Könyvtár és névtelen adományozók biztosították.


Az épületben megtekinthető a szabadkőműves szimbólumokkal díszített páholyterem, a főmester terme, az avatási imasszoba, és több más sajátos terem.
A szabadkőműves múzeum vonzó turisztikai célpontja lesz Nagyváradnak, hiszen a létesítmény Közép- és Kelet-Európában egyedülálló.
Az Erdon portál nehezményezte, hogy a kiállított anyag egyáltalán nem foglalkozik a nagyváradi szabadkőművességgel, a fotók, oklevelek, szertartáskönyvek, jelek, szertartási kellékek, portrék az idegen szabadkőművességet mutatják be.
A gyűjtemény folyamatos bővítését tervezik, és a László király páholy működését külön terv keretében mutatják majd be a múzeumban.
Az 1876-ban alapított László király páholy páholyházát Jámbor Lajos és Bálint Zoltán szabadkőműves testvérek ingyen elkészített tervei alapján építették és avatták fel 1902 februárjában az akkori Magyar Királyságban. Ady Endre azt írta az eseményről, hogy a “templom-szerű csarnok (…) hajléka a humanizmusnak, irgalmasságnak és világossághintésnek“.
Erdélyben legálisan működhetnek az egyesületként bejegyzett szabadkőműves páholyok.

MTI, Présház

Kép: szk.miraheze.org