Egri Bikavér Ünnep 25

Jövőre júliusra és ismét négynaposra tervezik az Egri Bikavér Ünnepet. Az idei fesztiválon a látogatók száma meghaladta a várakozásokat. Az idei borünnepen a kulturális kínálat is színesebb volt, ezt a vonalat szeretnék erősíteni a továbbiakban is. Tarsoly József kiemelte, pezsgő volt a művelődési kínálat: Az egri bikavér – Egy legendás bor története című könyv ősbemutatója, a Balassi Kard Borseregszemle: ennek győztese 2018-as Kékfrankosával az andornaktályai Szuromi Mihály.

„A kényszerű időpontmódosítás és a kissé kedvezőtlen időjárás láttán volt rá esély, hogy a korábbiakhoz képest visszaesik a XXV. Egri Bikavér Ünnep látogatószáma, de szerencsére az egri bor kedvelőit nem tántorította el semmi, mindössze nagyjából 20 százalékkal jöhettek kevesebben idén, mint 2019-ben, amikor még nem volt velünk a vírus, illetve amikor nem három-, hanem négynapos volt a borünnep” – értékelte az idei borgasztronómiai eseményt Tarsoly József főszervező. A hegybíró megköszönte a szőlészek és borászok, az éttermek közreműködését és mindazokét, akik segítették az idei rendezvényt. Kiemelt szerepük volt a támogatóknak, így egyebek közt Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának, a HRT Speditionnek és az Egri borvidéknek.

A borvidék szereplőinek összefogása is volt az idei Egri Bikavér Ünnep, hiszen rekordközeli volt a kiállító borászatok száma, hozzájuk kimagasló minőségű éttermek és a velük dolgozó chefek csatlakoztak. Az idei kínálatot is látva a következő évtől ismét folytatódik, hogy nem csupán a legjobb Egri Bikavéreket, hanem a hozzájuk készült ételkölteményeket is díjazzák majd a borünnepen – hangsúlyozta Tarsoly József.

A XXV. Egri Bikavér Ünnepen kiosztott szakmai díjak közül Nagy Balázs kapta az év Egri Szőlőtermelője, míg Patai István az év Egri Bortermelője díjat. A borünnep legjobb Egri Bikavére classicus kategóriában a Stumpf Pincészet 2016-os, superiorban pedig a Kőporos Borászat 2015-ös nedűje lett. 

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa díszoklevelet adott át Bíró Attila egri szőlő- és bortermelőnek, a Magyar Női Vizilabda válogatott edzőjének az olimpián elért siker elismeréseként, aki személyesen nem tudott jelen lenni, de az oklevelet az idei Egri Bikavér Ünnepet megnyitó Nagy István agrárminisztertől megkapta. Négy új borlovagot is avattak a XXV. Egri Bikavér Ünnepen, gratulálunk Balázs Andrásnak, Darvas Rolandnak, Lamport Józsefnek és Viniczai Sándornak. 

A hegybíró külön kiemelte, hogy az idei borünnepen a kulturális kínálat is színesebb volt, ezt a vonalat szeretnék erősíteni a továbbiakban is. Tarsoly József kiemelte: Az egri bikavér – Egy legendás bor története c. könyv ősbemutatója, a Balassi Kard Borseregszemle és a Dobó István Vármúzeum Egri BORkóstoló – a szőlőművelés öröksége című, szőlő-bor témájú virtuális kiállítása is üde színfoltja volt a zenei rendezvények előtti óráknak. „Nagy köszönet a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesületnek is, mivel olyan csodákat hoztak ki, amelyek az eddigi éveket is felülmúlták és a szombati felvonulás is pazar volt, amely során a Heves Megyei Rendőr-Főkapitányság és a Polgárőrség segítsége elengedhetetlen volt” – tette hozzá a főszervező.

A következő évben is folytatódik majd az Egri Csillag Színpad szervezőinek kezdeményezése, miszerint a Zenepavilonnál csak egri vagy egri kötődésű zenekarok lépnek fel, a nagyszínpados produkciókhoz pedig továbbra is igyekszünk országosan ismert zenei előadókat szervezni, bár ez minden évben inkább a rendelkezésre álló pénzügyi keret függvénye.

„Ugyan most egy nagyot pihenünk, de hamarosan elkezdjük a felkészülést a következő évi eseményre. Ha nem lesznek a járványhelyzet vagy bármi más miatt különleges rendelkezések, akkor ismét négynapos lesz az Egri Borok Ünnepe, amelyet újra Szent Donát, a szőlő- és bortermelők védőszentjének napjához igazodva, 2022. július 7-e és 10-e között rendezünk meg az egri Érsekkertben” – jelentette be Tarsoly József.