A kereszténydemokrata politika innovatív megoldásokat is követel

„A szociális munka akár hivatásos, akár önkéntes, az egyik legnemesebb munka a világon, valódi szolgálat, amelyhez elhivatottság és áldozatvállalás is szükséges” – fogalmazta meg Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt Országos Választmányának elnöke. A kereszténydemokrata politikust kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

–Alelnök úr, egy civil csoport a napokban imamozgalmat indított: kérik a Mindenhatót, hogy jövőre a Tízparancsolatot tisztelő politikusok kerüljenek törvényalkotói pozícióba. Valóban ennyire súlyos a helyzet, és miért?

– A kereszténység értékközvetítése révén a Tízparancsolat a nyugati civilizáció olyan erkölcsi minimumává vált, melyet közel két évezreden át lényegében nem kérdőjeleztek meg. Az elmúlt fél évszázad minden tekintély lerombolását célul kitűző és relativizáló kritikai gondolkodásmódja napjainkban azonban már nem elégszik meg az Isten uralmának elismerését jelentő első három parancs száműzésével a közéletből, hanem a Tízparancsolat második részében írott, az embertársaink iránti, a természeti törvényekkel összhangban lévő kötelezettségeinket is ki akarja forgatni a sarkaiból. Elég csak a negyedik parancsra gondolnunk: Tiszteld Atyádat és Anyádat.

A mai gender-őrület által uralt balliberális felfogás szerint, ahol már az apa-anya fogalompár is a kirekesztés, a homoszexuálisok elnyomásának szimbóluma, ez a parancs eredeti formájában egész biztosan elfogadhatatlan a „progresszívek” számára.

A teljes interjú:

Kép: MTI/Koszticsák Szilárd