Film egy tömeggyilkosról – A halál népbiztosa

Szamuely Tibor, a tanácsköztársaság hadügyi népbiztoshelyettese tevékenységét vizsgálja A halál népbiztosa című dokumentum-játékfilm, amelynek díszbemutatóját a budapesti József Attila Színházban tartották.

Az elmúlt két évszázadot az határozta meg, hogy sokan úgy gondolták, a józan ész nevében át lehet alakítani a társadalmakat: az emberi ész helyettesíti istent, a spontán társadalmi fejlődést és a természet törvényeit – mondta a vetítés előtt az emberi erőforrások minisztere.
Kásler Miklós felidézte az 1789-es francia forradalom alatt elharapódzó terrort, hozzátéve: “ez az eszme folytatódott a többi érték felszámolásával.

Isten után sorra került a nemzet, a család, és most már ott tartunk, hogy a természeti törvényekkel szemben az emberi identitás leglényegesebb mozzanatait is megkérdőjelezik” – fogalmazott.
A miniszter szerint Magyarországon az 1918-19-es évek eseményei teljes mértékben szembe mentek az 1100 éves magyar történelemmel. Ezt az időszakot a fegyverszünet, a köztársaság kikiáltása, a “testileg-lelkileg beteg” Károlyi Mihály kormánya, a hatalom önkéntes átadása a szélsőséges bolsevik erőknek, a román megszállás, Trianon jellemezte és minden, ami ennek következménye: a Szent István-i, ezeréves állam felszámolása, máig kísértő traumák, meg nem oldott társadalmi feszültségek.
Szamuely Tibor, a tanácsköztársaság időszakában a hadügyi népbiztos helyettese és közoktatásügyi népbiztos egy olyan terrorkülönítményt vezetett, a 200 fős Lenin-fiúkat, amely páncélvonattal járta az országot, akasztott teljesen ártatlan embereket, családokat – idézte fel.
Mindnyájunknak kötelessége emlékezni – hangsúlyozta a miniszter, hozzáfűzve: nagyon fontos, hogy ezzel a művészek is foglalkozzanak. “Bízom benne, hogy ez a film is hozzájárul ahhoz, hogy jobban megismerjük múltunkat” – méltatta az alkotást Kásler Miklós.

MTI

Kép: mediaklikk.hu