Jó Bikavérből ünnep is kiforrja magát

Várhatólag újra megtelik derűs emberekkel a váras városban az Érsekkert: a jubileumi,  XXV. Egri Bikavér Ünnep időpontja 2021. augusztus 26-28. Dr. Várhelyi Tamás PhD, CMC főiskolai tanárt, az Innovatív Turisztikai Tudásközpont igazgatóját, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Borturizmus jegyzetének szerzőjét kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Igazgató úr, mi a hozama annak, hogy a bor világában művelődési hagyományok alakulnak ki, ezek egyike az Egri Bikavér Ünnep, mely immár negyedszázados történetre tekinthet?

– A bor ősidők óta a kultúránk része, így már a Bibliában is fontos a szerepe. A bor így nem egyszerűen alkoholos ital, hanem sokrétű szimbólum – ebben az értelemben talán csak a kenyér hasonlítható hozzá. Így nem véletlen, hogy egy boros fesztivált ünnepnek hívnak, és a jól sikerült fesztiválok idővel a kulturális hagyományok részévé válhatnak.

Az általában Szent Donát napjához kötődő Egri Bikavér Ünnep ráadásul több szempontból is kiemelkedett a korai borfesztiválok közül. Az egyik, hogy innovatív módon a legjobb helyi borászok boraikat egy-egy társult étterem minőségi gasztronómiai alkotásával együtt kínálták. A másik a korábbi, mára már kinőtt helyszín, a Dobó tér, amely az ország egyik legszebb tere. Ráadásul a háttér az Egri vár, amelyhez az Egri Bikavér legendája is kötődik. Ezek mellett a Bikavér Ünnepnek fontos szerepe volt a megtépázott hírnevű Bikavér minőségében vetett hit visszaállításában is.

– A Bikavér Ünnep hasznot hoz azoknak a szállodáknak, éttermeknek, kávéházaknak is, amelyek a Hegyközség erőfeszítéseiből nem veszik ki részüket. Hogyan lehet elérni, hogy a fő szervezők is érezzék: ez közös alkotás, potyautasok nélkül?

A teljes interjú: