Támadások a magyar határon

Németh Szilárd sajtótájékoztatóján azt mondta, az ilyen támadásokkal szemben csak felkészülten, bátran és nagyon határozottan lehet fellépni, úgy, ahogy a határon szolgálatot teljesítő katonák megtették kedden Ásotthalom közelében.

Emlékeztetett: az elmúlt héten egy 15 tagú banda próbálta meg illegálisan átlépni a magyar-szerb határt. Közülük “az egyik bűnöző migránst” – valószínűleg az embercsempészek – azzal bízták meg, hogy egy nagy teljesítményű és nagy kiszerelésű gázspray-vel lefújja a határt őrző négy katonát.
A valószínűleg kiképzett bűnöző olyan – csak kommandósok vagy tömegoszlató rendőrök által alkalmazott – spray-t használt – folytatta -, amelyet nem lehet önvédelmi eszközként beszerezni, és a palack teljes tartalmát a katonákra fújta.

Több ilyen támadás érte a magyar határt – mondta Németh Szilárd, aki megjegyezte, egyre gyakoribb, hogy 10-15 tagú bandák érkeznek a magyar határhoz, melyeket egy olyan ember kísér, aki azzal van megbízva, hogy elterelje a határvédők figyelmét, és kipróbálja, mi történik, ha agresszíven lépnek föl.
A híradásokból és szolgálati jelentésekből látható, hogy az ilyen próbálkozások Európában is egyre elterjedtebbek – fűzte hozzá.
A 2015-ben Magyarországra nehezedő migrációs nyomás feléledt, a módszerek pedig kifinomultabbak lettek – mondta. A hétvégén négyszáz határsértő bűnöző ellen intézkedett a rendőrség és a honvédség. Hetente ezer-ezerötszázan próbálják meg illegálisan átlépni a magyar határt, idén eddig pedig 53 ezer esetben kellett emiatt fellépni – közölte az államtitkár.
Kedden késő este Ásotthalom közelében történt erőszakos határátlépési kísérlet. Egy 15 fiatal bűnözőből álló banda megközelített a biztonsági határzárt. Előbb szidalmazni kezdték a határt védőket, majd a szerb oldalról gázspray-vel lefújták őket. Ennek ellenére a rendőröknek és katonáknak sikerült megakadályozniuk az illegális határátlépési kísérletet. A támadás miatt mind a négy katonát kórházba szállítottak, de a gáz miatti irritáción kívül komolyabb sérülésük nem történt. Az ügyben a rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt büntetőeljárást indított.
A sajtótájékoztatót követően a négy katonának helytállásuk elismeréseként emléklapot és jelvényt adott át Németh Szilárd.

MTI, Présház

 

Huszonegy határsértő bűnözőt találtak egy furgonban az M1-esen Huszonegy határsértőt találtak a rendőrök egy kisteherautóban hétfő délelőtt az M1-es autópályán – közölte a police.hu oldalon a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján ellenőrizték a szlovák rendszámú kistehergépkocsit az Ausztria felé vezető oldalon, a 105-ös kilométernél, és megtalálták benne a huszonegy bűnözőt.
A járműben utazók közül tizenkilencen szomáliainak, egy palesztinnak, egy pedig jemeni állampolgárnak vallotta magát, de személyazonosságukat és magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
A 46 éves ukrán sofőrt és utasait a rendőrök előállítják. A járművet vezető férfi ellen embercsempészés miatt eljárást indítanak, utasait pedig – meghallgatásuk után – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz – áll a közleményben.

MTI, Présház