Regejáró Misztrál-fesztivál

A nyár egyik legfontosabb zenei eseménye a Regejáró Misztrál-fesztivál július 15-én kezdődik Nagymaroson. Az együttes muzsikusainak, Török Máténak és Heinczinger Miklósnak tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– „Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval” – írta Pál apostol a rómaiakhoz szóló levelében. A Regejáró indítói lesznek: dalok Pál levelei szerint. Ezek a katolikus templomban hangzanak el csütörtökön este. Mit tesz hozzá a dallam az evangéliumi szépséghez?

– Török Máté: A zene, a dallam a legtöbb esetben megsegíti a mondanivalót, segít átlépni egy másik világba, oda, ahova vágyunk. Maga a koncertre járás vágya is valahol ide vezethető vissza. S bár ezt a rossz oldal is kihasználja, mégis hiszünk benne, hogy a jóval legyőzhető a rossz akarat. Az éneklés, s a dallam befogadása segít megtalálni azokat az ösvényeket, amelyeken érdemes elindulni, vagy amelyeken érdemes visszatérni a magunk útjára. Erre jó alkalom egy ilyen fesztivál.

– Áprily Lajos, igaz, a Duna túlsó partján, de a közelben élte utolsó éveit, tehát földinek számít. Mi volt még az az érték, amely miatt föl kell eleveníteni alakját a Regejárón?

– Heinczinger Miklós: Áprily Lajos, egy olyan költő, ki magát sosem mondta annak. Mégis a versei, képei, érzései egy olyan utazásra invitálják az embert, mit csak olyan emberek tudnak leírni, kik napi kapcsolatban kell hogy álljanak a Teremtővel.

A teljes interjú.