Nemzetünk barátairól írt az Aracs

„Amikor 2016-ban leégett egy székelyföldi kis településen, Atyhán a templom, adománygyűjtést szerveztél nemcsak Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban is, és sikerült az újjáépítés!” – írja Gubás Ágota szabadkai újságíró, lapszerkesztő az Aracs június 4-ei számában. A cikk a közelmúltban elhunyt dr. Bencze Izabella jogász alakját idézi fel. A délvidéki magyarság közéleti folyóiratának főszerkesztőjét, az Európa-érmes Bata Jánost kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

Főszerkesztő úr, az Aracs idei második számában nemes idézetet közölnek dr. Bencze Izabellától: „A sorscsapásokat elviselni, sőt legyőzni nem könnyű, de ha az ember lelkiismerete tiszta, és hisz az isteni elrendelésben, valamivel könnyebb.” A nagy tudású és bátor jogásznőt miért kell emlékezetében tartania nem „csak” a délvidéki, hanem a teljes Kárpát-medencei, sőt tengerentúli magyarságnak is San Franciscótól Szabófalváig?

– Nem csak azért, mert Bencze Izabella ezt megérdemli, hanem azért is mert az ő kiállása, bátorsága példaértékű lehet mindannyiunk számára.

Bencze Izabella már akkor szembe fordult a globális világhatalom hazánkat kifosztó küldötteivel, amikor ezt még csak nagyon kevesen merték megtenni, akkor, amikor még ki sem lehetett mondani azt, hogy létezik egy ilyen, a kormányok fölött uralkodó hatalom.

A teljes interjú.